МС смени концесионерите на две находища в област Стара Загора

Министерският съвет взе решение да смени концесионерите на две находища на територията на област Стара Загора, съобщават от правителствената пресслужба.

Софийското дружество “Трейс БГ” ЕООД ще бъде новият концесионер на находище “Винарово” в област Стара Загора. 

Договорът за добив на строителни материали – варовици, от находище “Винарово” е сключен на 16 септември 2005 г. с “ПИ ЕС АЙ” АД. “Трейс БГ” ЕООД е правоприемник на този концесионер. От МС поясняват, че разпоредбата на чл. 67, ал. 4 от Закона за подземните богатства позволява договорът да бъде продължен с правоприемник на концесионера, когато последният е прекратил дейността си.

С решението на МС се предвижда също да бъде отправено предложение до новия концесионер за промяна на някои от клаузите на концесионния договор. Става въпрос за отношенията, свързани с предоставянето на банкова гаранция за всяка година от срока на концесията.

До момента исканата банкова гаранция покриваше 10% от паричните задължения на концесионера. След измененията тя ще се отнася 100% за всички (не само за паричните) задължения, свързани с изпълнението на концесионния договор. След въвеждането на по-широк обхват на банковата гаранция, вноските за рекултивация също ще бъдат финансово обезпечени с нея.

Правата и задълженията по предоставената концесия за добив на подземни богатства от находище “Исенов връх”, област Стара Загора пък ще бъдат прехвърлени от “Трейс БГ” ЕООД на “Трент” ЕООД. Дружеството “Трент” ЕООД е правоприемник на досегашния концесионер.

Министерският съвет даде съгласие срокът на концесията да бъде удължен с 15 години, като концесионерът мотивира искането си с наличието на оставащи запаси в находището, които биха останали неиззети.

Правителството измени и обхвата и размера на дължимата от концесионера банкова гаранция, която вече ще обезпечава изпълнението на всички договорни задължения и условия за осъществяване на концесията. До момента концесионерът е предоставял необходимата банкова гаранция в съответствие със старите правила, валидни към датата на подписване на договора.

Актуализират се и договорните клаузи, регламентиращи контролните правомощия на министъра на енергетиката, както и отговорността на концесионера при неизпълнение на договорни задължения.

Концесионният договор за находище “Исенов връх” е сключен през 2010 г. От него се добиват строителни материали – варовици.

Министърът на енергетиката е оправомощен в едномесечен срок да сключи с правоприемника допълнително споразумение за продължаване и за изменение и допълнение на концесионния договор.