По искане на прокуратурата Окръжен съд-Стара Загора потвърди задържане на обвиняем, управлявал пилотна кола пред товарен автомобил, превозващ 46 мигранти по автомагистрала „Тракия“

Днес, 10 март 2023 г., Окръжен съд – Стара Загора потвърди определение на Районен съд – Чирпан, с което по искане на прокуратурата е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.К., на 36 г. Той е привлечен като обвиняем за това, че на 26.02.2023 г. на автомагистрала  „Тракия“ , км 165, в землището на община Чирпан, обл. Стара Загора, като помагач, с цел да набави за себе си или за другиго имотна облага, е подпомогнал чужденци – граждани на Афганистан, да преминат Република България в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез моторно превозно средство, по отношение на лица, ненавършили 16-годишна възраст, и на повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по  чл. 281, ал. 2, т. 1, т. 4 и т. 5 вр. ал. 1 вр. чл.  20, ал. 4 от Наказателния кодекс.

На 26 февруари 2023 г., на автомагистрала „Тракия, обл. Стара Загора, Д.К. е управлявал лек автомобил, марка БМВ. Той се е движел като пилотна кола пред товарен автомобил „Фиат Дукато“, превозващ 46 чужденци – граждани на Афганистан. Към 5 часа сутринта на същия ден микробусът с мигрантите е катастрофирал на автомагистрала „Тракия“, в землището на гр. Чирпан, обл. Стара Загора, при което един от пътуващите е загинал.  По-късно полицейски служители са спрели и задържали в района на гр. Велинград, обл. Пазарджик,  Д.К., който е управлявал лекия автомобил БМВ, използван за пилотна кола.

Определението на Окръжен съд-Стара Загора е окончателно.