Подменят мантинелите

Над 4. млрд. и 300 млн. лв. без ДДС ще са нужни, за да бъдат подменени мантинелите по републикански и общински пътища и улици в страната. Сумата е изчислена на база нова Наредба за условията и реда за използване на ограничителните системи, която определя изискванията към защитните съоръжения. Документът е изготвен от Министерството на регионалното развитие.

Изчисленията на Агенция „Пътна инфраструктура” сочат, че на 40% от общата дължина на съответните класове републикански пътища съществуващите ограничителни системи трябва да бъдат подменени с нови, отговарящи на изискванията на проектонаредбата. За обезопасяване на крайпътното пространство е необходимо и удължаване на съществуващите. Мантинелите по уличната мрежа и общинските пътища обаче също се нуждаят от смяна. По данни на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата” общата дължина на такива, разположени по общински улици е 2 286 км, а по общински пътища – 4 650 км. Това би струвало почти 1.3 млрд. лв. без ДДС. Собственикът на пътя или администрацията, която го управлява, да приеме дългосрочна програма за осигуряване на зоната за безопасност на съществуващите пътища, предвижда проектонаредбата. Програмата ще трябва да бъде приета до една година от влизането в сила на нормативния документ и ще се актуализира ежегодно.

Десет години от влизането му в сила ще бъде максималният срок за изпълнение на програмата по отношение на републиканските пътища и до 15 години за общинските пътища и за населените места.  В тези срокове опасностите ще трябва да бъдат премахнати, преместени, модифицирани и обезопасени с ограничителни системи за пътища, отговарящи на определените с наредбата изисквания, а съществуващите системи, които не отговарят на стандартите, ще трябва да се подменят.

С проекта на нормативния документ се определят видовете и типовете ограничителни системи, техническите изисквания, съществените характеристики към елементите им, както и критериите за техния избор и прилагане. Уреждат се условията, редът и изискванията при изготвянето на проект за изпълнение на такива системи.

Те се прилагат при проектиране за обезопасяване на опасностите при строителство на нови пътища; реконструкция, основен ремонт и поддържане на съществуващи пътища; подмяна на съществуващи ограничителни системи, които не отговарят на изискванията на БДС „Ограничителни системи за пътища” и на наредбата, както и при обезопасяване на места или участъци по съществуващи пътища с концентрация на пътнотранспортни произшествия.

Очаква се прилагането на наредбата да помогне за намаляване броя на загиналите и ранените по пътищата, за създаването на подзаконова нормативна уредба и въвеждането на подобрени мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм по българските пътища. Ще се унифицират, осъвременят и завишат изискванията към различните видове ограничителни системи в съответствие с добрите европейски практики.