75% от жалбите за дискриминация в област Стара Загора са от жени

3а 2022г. в Комисията са приети 322 преписки по признак пол, като 75 % са от жени сочат данни на на Комисията за защита от дискриминация за област Стара Загора – В производството пред Комисията са перманентни жалбите на бъдещи майки или на жени, завърнали се от майчинство като сред основните мотиви са неравнопоставеност в индексации на възнаграждения, липса на възможност за повишаване на квалификацията, тормоз. Има оплакване и от жени, подложили се на инвитро процедури, които са възпрепятствани при осъществяването им.

Данни сочат и за равнопоставеността и разликата в заплащането между половете към декември 2022, което е 15, 5% в полза на мъжете. България е на 49 място в света в глобалния индекс за равенството между половете в националната законодателна рамка темата за защита от тормоза и насилието е поставена в различни законодателни актове. Липсва, обаче правна уредба, която да е насочена към неутрализиране на насилието и тормоза /вкл. основани на пола/ конкретно в областта на труда и най – вече при полагането на наемен труд.

От месец април стартират и приемни на Комисията за защита от дискриминация, които ще се провеждат с домакинството на „Жените на Казанлък“ в Младежки дом.

От сдружението са категорични че ще продължават да дават гласност на проблемите и да настояват за законодателни промени в Закона за защита от домашно насилие и всички други нормативни актове.