Безплатни прегледи за туберколоза

На 24 март отбелязваме Световния ден за борба с туберкулозата, като тази година мотото на инициативата е: „Да! Ние можем да спрем туберкулозата!”. В тази връзка в Стара Загора ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза.

В СБАЛПФЗ Стара Загора на 24.03.2023 г. от 08.00 до 13.00 часа ще бъде провеждана диагностика за туберкулоза с проба Манту, попълване на анкетни карти за скрининг на риска, за За периода 24- 31.03.2023 г. РЗИ Стара Загора, съвместно със сдружение „Свят без граници”, ще организира във временния център за настаняване на бежанци към община Стара Загора и кв. „Лозенец”, гр. Стара Загора, изнасяне на беседа за значението на туберкулозата, попълване на анкети за скрининг на риска, за туберкулоза и проверка за туберкулинова чувствителност на всички желаещи или имащи рискови фактори за заразяване с туберкулоза. В КАБКИС 10 към РЗИ Стара Загора за периода 24– 31.03.2023 г. ще бъде разкрит „Ден на отворените врати” и ще се предоставят анкети за скрининг на риска за туберкулоза на всички желаещи, след което при необходимост ще се насочват за консултация към лекар и извършване на допълнителни изследвания.

В България диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо от здравноосигурителния статус на гражданите. Ежегодно Министерството на здравеопазването осигурява както финансов ресурс за противотуберкулозни лекарства от първи ред, лекарства за химиопрофилактика, ваксини, диагностикуми и консумативи за лабораториите, така и финансиране на болниците за лечение на туберкулоза.

Туберкулозата е лечима и предотвратима, стига да бъде открита навреме и да бъде проведено качествено лечение.