В Стара Загора учредиха сдружение на лекарите от доболничната специализирана медицинска помощ

В Стара Загора бе създадено национално сдружение на лекарите от доболничната специализирана медицинска помощ в България. Неговата цел е да популяризира сред обществото същността на специализираната доболнична помощ, както и да защитава правата и професионалните, социалните и икономически интереси на работещите в тази сфера.

Медицинските центрове или така наречените поликлиники имат същите проблеми като тези, при които трябва да работят общопрактикуващите лекари и специалисти в Диагностично- консултативните центрове и Медицинските центрове в големите градове. Проблемите, които стоят на дневен ред са – цените, които определят дейностите в лечебните заведения, третите договори, които се сключват за работа в тях, времетраене на прегледа при специалист и др. Наложително е и да започне обсъждането за създаването на кабинети за неотложна медицинска помощ, защото на много места те липсват или не са достатъчно. Друг сериозен проблем е близката до пенсионна възраст на лекарите в Медицинските центрове и ДКЦ-тата.

Първата стъпка на новоучреденото сдружение е уастие в договарянето и подписването на Националния рамков договор за 2023/2024 г.