Отвори врати ColdB&B: първият енергийно беден апартамент под наем в България

Отвори врати първият енергийно беден апартамент в света, който се отдава под наем – българският онлайн апартамент ColdB&B. Инициативата кани всеки един – от политици през представители на институциите и граждани – да посетят специалния апартамент с кауза  и да се ангажират с решаване на проблема с енергийната бедност: предизвикателство, което засяга почти 28% от българските домакинства и което се е превърнало в Невидимия проблем на България, защото години наред остава извън основните държавни политики.

Кампанията започва в началото на пролетта, защото след края на зимния период проблемът става още по-невидим, а именно сега е моментът да бъдат предприети адекватни мерки за новия отоплителен сезон, включително и с оглед на сформирането на новия парламент. Символичният ключ от ColdB&B ще бъде връчен на новия министър на енергетиката.

ColdB&B, където ви очаква известният български актьор Алек Алексиев, е инструмент, който разказва за измеренията на проблема и предлага възможни решения за неговото преодоляване.

ColdB&B се намира символно в онлайн пространството, като той не предлага наемане на жилище, а участие в кауза – решаването на Невидимия проблем на България.

От години редица домакинства в страната ни не могат да си позволят да отопляват достатъчно жилищата си през зимата или да ги охлаждат през горещите летни дни. България е страната с най-голям брой енергийно бедни домакинства в Европа, почти 28% – или 3,5 пъти над средно европейското ниво от 8%. Освен това, 38% от домакинствата у нас зазимяват поне по една стая през зимния период.