Взимаме по 45 лева на ден обезщетение, когато сме болни

Болните в Стара Загора получават средно 49 лева на ден обезщетение, показват данните на Националния осигурителен институт за деветте месеца на миналата година. Най много средно на ден хората с болничен взимат в столицата- 53 лева. Средното обезщетение за временна неработоспособност заради заболяване в страната е било 45 лева на ден.

В Стара Загора обезщетението е средно по 49,28 лева, Средно за страната за един болничен лист от НОИ са плащали по 320 лева. Мъжете, тъй като получават по-високи заплати, взимат и по-високи обезщетения, когато са болнични. Първите три дни от болничния се плащат от работодателя, а следващите от НОИ, като сумата е 80 на сто от дневното ни трудово възнаграждение, върху което ни внасят осигуровки.

Най-много първични болнични листове са издадени за от 4 до 7 дни –, следвани от тези от 8 до 14 дни .Най-честата диагноза за деветте месеца на минлата година, на база на която са издали болничен, е била COVID-19 – Идентифициран вирус, като такива е посочена в 11% от издадените листове. Тази диагноза се използва, когато COVID-19 е потвърден чрез лабораторно изследване, независимо от тежестта на клиничните признаци или симптоми. Следват диагнозите Неуточнена вирусна инфекция и Остра инфекция на горните дихателни пътища – с по 8% дял.