Представят три изложби посветени на Димитър Чорбаджийски в ЛХМ „Чудомир“

Три изложби представят в Литературно-художествения музей „Чудомир“ в Казанлък. Те са част от програмата на тазгодишните „Чудомирови празници“ и са посветени на живота и творчеството на именития художник и писател Димитър Чорбаджийски.

Идеята на изложбата „Посоки“ е да покаже пред казанлъшката публика един по-различен и непознат Чудомир. Тя представя негови произведения, които са малко известни и са от периода между 1916 и 1930 година, така наречения период на „сериозен Чудомир“.

Другата изложба, която може да бъде разгледана в литературно-художествения музей, е озаглавена „Приятелите..“. Тя представя произведения, подарени от художници, които са били близки до Чудомир.

Литературно-художествения музей представя и изложбата „Паралелни светове“ на Шенгюл Ахмедова, която показва колекция от кукли, пресъздаващи както приказни герои, така и героите на Чудомир.

По традиция крилата фраза на Чудомир бележи цялата празнична програма. През 2023 година Чудомирови празници ще преминат под мотото „Не гребенът реши главата, а времето“.