Община Казанлък има намерение да участва в проект по Програма URBACT IV

Целта на програма URBACT IV е да насърчи устойчивото градско развитие чрез развитие на капацитета на европейските градове относно разработването на интегрирани градски политики за справяне със специфични проблеми и да допринесе към дейността на Програма „Градски дневен ред“ към Европейския съюз и да даде конкретни решения на проблеми и предизвикателства свързани с Дисонантно наследство в партньорството „Култура и културно наследство“. Община Казанлък е активен участник в Програма „Градски дневен ред“ от 2020 година.

Проектът ще стартира на база опита и знанията на програма ‚Градски дневен ред“ в картографирането на културно наследство, извършването на изследвания и разработването на процедури за включване на гражданите в процеса на критична оценка за такъв вид обекти. Ще се разработи методология за конкретни решения относно начина на управляване на дисонантното наследство по отворен, приобщаващ и иновативен начин.

Устойчивото управление на дисонантното наследство е възможност да се създадат „лаборатории“ от градски заинтересовани страни на тема европейска идентичност и сходни ценности, използвайки историята като инструмент за ориентация в настоящето и планиране на бъдещето. Иновативния и креативен подход към дисонантното наследство

има потенциал да инициира комуникация и устойчив културен туризъм.

Проектът по програма URBACT IV се разработва с водещ бенефициент Община Чезена,Италия и 7 партньори, в т.ч. Лерос (Гърция), Пермет (Албания), Краков и Гданск(Полша), Лайпциг (Германия), Щеи (Румъния) и Казанлък (България).

За Община Казанлък е планиран бюджет с максимален размер до 90 000 евро. (176 024,7 лв.), в т.ч.: безвъзмездна финансова помощ (80%) – 72 000 евро (140 819,76 лв.) и Съфинансиране от бюджета на Община Казанлък (20%) – 18 000 евро.