Признателност от кмета Галина Стоянова за дългогодишната работа на редколегията на списание “Кула“

Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова присъства на събитието, посветено на юбилейната 100-годишнина на списанието за литература и изкуство „Кула“ в Литературно-художествен музей „Чудомир“, за да поздрави и да благодари на редакционния екип за дългогодишния труд. В поздрава си към главния редактор Румен Денев, редакторите Диана Рамналиева, Гергана Атанасова и художника Иван Гайдаров кметът на Казанлък посочва: „ Нелеката съдба на изданието през годините е оставила своя исторически отпечатък, но на днешния ден трябва да се поздравим за това, че не се отказахме пред трудностите от най-различен характер и като един екип, обединени от каузата, направихме всичко възможно да вдъхнем нов живот на „Кула““. Галина Стоянова изказва „признателност за неуморния безвъзмезден труд на всички съпричастни с излизането на „Кула“! За това, че ревностно пазите високото ниво на публикациите и илюстрациите и чисто пространството за представяне на поезия и проза, краеведски материали, отзиви за книги, критика!“. Тя пожела нови сили и вдъхновение, с които редакционният екип да встъпи в новото столетие на „Кула“.

Културното събитие откри главният редактор на „Кула“ поетът Румен Денев, който отбеляза, че „в литературата всичко е лично“. „Да благодарим на личностите, благодарение, на които списанието е съществувало сто години!“, прикани той. Сред ярките двигатели за изданието в историята на „Кула“ остават Никола Загоров, Христо Славейков, Стефан Бакърджиев, Жени Димова… Румен Денев благодари на Община Казанлък „за моралната и финансова подкрепа“ към списание „Кула“.

Поздравът на Кмета бе част от културното събитие в рамките на Чудомирови празници 2023, посветено на юбилея на печатното издание. То премина под мотото 100 години списание „Кула“ – Прозорец във времето. Заглавието е заимствано от уводната статия на магистър филологът Деница Астахова, чиято е уводната статия в юбилейния брой. За почитателите на писаното слово тя представи откъс от научния си доклад, посветен на историята на „Кула“. В увода си тя посочи връзката между историята на списанието, честванията на Чудомировите празници и автора на емблематичната корица на „Кула“ художникът Иван Милев: „Идеята за родното, като топос и родното като символ, залегнало в основата на творчеството на именитите казанлъчани. Тази идея се пренася на страниците на списание „Кула“ и продължава от основаването му до днес, въплъщавайки посланието, че родното може да бъде модерно, има стойност на жива памет и може да бъде полезно.“, посочи младият учен – филолог.

С кратък рецитал от стихове на поети, писали за „Кула“ през годините, които вече не са между живите, публиката в залата бе поздравена от младите актьори на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Ивелина Павлова и Петър Петров, а Грациела Кънина и Екатерина Димитрова, с преподавател по пиано Елена Юлиянова, изпълниха нежна мелодия на пиано.

Възстановявано четири пъти през годините от своето основаване през 1923 година и тази вечер „Кулата“ събра почитатели на хубавото българско слово, за да отпразнуват заедно 100 години на изданието на Казанлък.