Неолитните жилища в Стара Загора са в индикативната листа на ЮНЕСКО

Две неолитни жилища с напълно запазени интериор и покъщнина в Стара Загора са в индикативната листа за международно културно и естествено завещание. Кандидатурата е подадена на 1 октомври 1984 година. Предложението е на Националната комисия на България за ЮНЕСКО и все още очаква решение. 16 са обектите от България.

Първата стъпка, която една страна трябва да направи за включване на обекти в Списъка на световното наследство е да изготви списък на обекти, които представляват, според нея, изключителна ценност за човечеството и които да бъдат предложени за включване. Това е така нареченият „индикативен списък”, който може да бъде обновяван по всяко време, обикновено през 5-10 години. Изготвянето и поддържането на индикативен списък е важна стъпка, тъй като Комитетът за световно наследство не може да разглежда номинация за вписване в Списъка на световното наследство, ако обектът не е предварително включен в индикативния списък на държавата-страна по Конвенцията.Неолитните жилища в Стара Загора са уникален исторически паметник от световно значение. Те са част от 100-те национални туристически обекта. В музея, издигнат върху самата археологическа находка, се поддържа постоянна температура и влага, с цел тя да бъде защитена.
. В него може да се видят 2 жилища от новокаменната епоха на територията на Стара Загора.Те са представени с техния пълен инвентар – пещи за изпичане на хляб, ръчни мелници за стриване на зърно, керамични съдове и др.