Родители в заетост

Отново стартира проектът „Родители в заетост” към Агенция по заетостта. Той цели да осигури по-добър баланс между професионалния и личния живот на самотни, многодетни родители и на тези с малки деца чрез осигуряване на възможности за полагане на грижи за отглеждане на деца и чрез услуги за улесняване достъпа до заетост. Проектът бе преустановен през 2021 г., но сега отново родителите могат да кандидатстват.

Родителите и безработните лица (детегледачи) могат да подават своите заявления за включване в проекта само по електронен път чрез подаване на електронно заявление. Могат да кандидатстват родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, които имат осигурено работно място по трудово правоотношение или са самоосигуряващи се лица, но към момента полагат грижа за децата си и не са се върнали на работа; Многодетни и самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, които са се върнали на работните си места, и децата посещават детски ясли/градини, както и училище. Безработни лица, регистрирани в бюрото по труда, които са родители на деца от 0- до 5-годишна възраст, незаписани в детска ясла/градина, или многодетни или самотни родители на деца от 0- до 12-годишна възраст, посещаващи детски ясли/градини, както и училище.

Дейността по осигуряването на грижа за децата на самостоятелно заети/самоосигуряващи се (родители) лица представлява минимална помощ за предприятието

Лица, допустими за детегледачи по проекта, са:

– Търсещи работа безработни лица, които не получават пенсия за осигурителен стаж и възраст.

След одобрение от страна на родителите, с безработното лице (детегледач) се сключва трудов договор с работодател Агенцията по заетостта за срок до 18 месеца или до навършване на 5-/12-годишна възраст на детето, или до приключване на проекта.

Срокът, за който родителите могат да получат грижа за децата си, е с максимална продължителност 18 месеца или до навършване на 5-годишна/12-годишна възраст на детето.