Напрежение в изборния ден

Малко над 40 на сто е окончателната избирателната активност в община Стара Загора на предсрочните парламентарни избори. Изборният ден в област Стара Загора протече без съществени нарушения, но с множество сигнали за проблеми с машините за гласуване.

До урните са отишли 55 587 от имащите право на глас старозагорци. Това е с 675 повече гласували в сравнение с изборите на 2 октомври миналата година.
Част от машините в секционните избирателни комисии в 27-и многомандатен избирателен район създаваха проблем през целия изборен ден. Машините не отрязваха на правилното място вота на избирателите. Всяка втора машина изкарваше празни разписки или накъсани. При други въобще липсва хартиен отрязък. В областта имаше секционни избирателни комисии, в които камерите за излъчване на живо на преброяването на изборните резултати не сработиха.

По десет сигнала за нарушение на изборното законодателство работиха униформените в Старозагорско в изборния ден.

„Сигналите бяха за съмнения за контролиран вот, имаше и такива, за които нямаше достатъчно пълна информация или бяха подадени от недостоверни източници.
След обстоен анализ от предишни изброи концентрирахме сили и средства в старозагорския ромски квартал „Лозенец“, както и в общините Павел баня, Гурково и Мъглиж. Имаше съставени мобилни групи, които реагираха при всеки един сигнал от останалите общини“, съобщи директорът на ОД МВР Стара Загора ст.комисар Лазар Христов.

Сигналите са докладвани към съответната Районна прокуратура, към момента няма образувано досъдебно производство. При предаването на протоколите са констатирани много сгрешени.

„Най-честата грешка е ненанасяне на гласовете без префенерция. Все пак не всички протоколи са объркани и тази година положението е по-добро”, обясни председателят на РИК в града Теодора Крумова.

Кандидатите за народни представители в 27-ми МИР – Стара Загора, бяха общо 234. Те се борят за 11 места в 49-ото Народно събрание.