Завърши проверката на РИОСВ – Стара Загора по сигнал за нивата на формалдехид в близост до язовир Копринка

Завърши проверката на РИОСВ – Стара Загора по сигнал за нивата на формалдехид в близост до язовир Копринка”. Екоинспекцията проучи наличните в сигнала и на уебстраницата на фирмата притежател измервателни станции данни.

По данни на фирмата, станциите за мониторинг на качеството на атмосферния въздух , които те са произвели за техен бизнес клиент – впоследствие дарени на община Казанлък са монтирани при язовир Копринка, в с. Голямо Дряново и в гр. Казанлък. Фирмата не предоставя по-конкретни географски координати на станциите освен тези достъпни от уебстраницата им.

При производството на станциите за мониторинг на качеството на атмосферния въздух  фирмата влага заводскокалибрирани сензори в съответствие с фирмената си Програма за управление на качеството. Междинно калибриране на станциите не се извършва.
В официалния отговор на фирмата се подчертава, че отчетената пикова минутна стойност на формалдехид в атмосферата в размер на 29 000 микрограма на кубичен метър не трябва да се третира като „надеждна”, тъй като тази стойност е измерена от устройството преди въвеждането му в експлоатация.

От предоставената информация е видно, че заложената от тях методика не калкулира краткосрочна концентрация на базата на експозиция в продължение на 30- или 60-минути. От друга страна, в Сигнала подаден от сдружение „България за чиста Розова долина”, всички концентрации на измерените вещества са в микрограма и при превръщането им в милиграмове, следва да се дели на 1000, а не на 100, както са направили сигналоподателите. Последно, но не и по важност, фирмата представя сертификат за извършена вътрешна калибровка на апаратурата, докато същата следва да бъде извършена от лаборатория имаща издаден валиден сертификат от Изпълнителна агенция Българска служба по акредитация. По направена справка в регистъра на Изпълнителна агенция Българска служба по акредитация,Тя няма издаден валиден сертификат удостоверяващ правото да извършва калибровка.

В резултат на задълбочения анализ на цялата достъпна информация, заключението на РИОСВ – Стара Загора е, че фирмата произвела измервателните станции не е включена в националната система за мониторинг качеството на атмосферния въздух. Отчитаните от тях данни не следва да се приемат за достоверни.