Настаниха 56 костенурки в Зелени Балкани

В Спасителния център на Зелени Балкани бяха настанени общо 56 костенурки – 55 от тях са сухоземни, представители на вида шипоопашати костенурки, а едната е блатна. Те са прибрани от РИОСВ Враца, от частен дом, след получен сигнал.

След настаняването им, ветеринарните лекари на Центъра извършиха щателен преглед. Той показа, че животните са в крайно изтощено и дехидратирано състояние, корубите им са с трайни деформации, ноктите им надраснали и повечето имат дълги образувания, подобни на клюн на горната челюст.

Общото състояние на всички 56 животни е много лошо. По препоръка на Фондация „Геа Челониа” всяка една от сухоземните костенурки е настанена в корито с малко топла вода за не повече от 15 – 20 минути. Тази процедура, целяща рехидратацията на животните, ще се повтори още няколко, поредни, дни, докато стане време да се пренасочат в село Баня, до Обзор, където екипът на „Геа Челониа” ще положи по-специализиране грижи за тях.
Всички костенурки са женски

Костенурките са защитени по Закона за биологичното разнообразие на България и всяко посегателство срещу тях, включително и отглеждането им в частни домове, се наказва!