С тържествен ритуал откриха паметника на загиналите за национално освобождение в с. Ясеново

С тържествен военен ритуал беше открит Войнишкият паметник на 57-те герои от казанлъшкото село Ясеново, загинали във войните за национално обединение и освобождение. Скулптурната композиция изобразява недописаното войнишко писмо до майката, прекършеното перо и последната капка мастило, а на паметните стени върху мраморни плочи са издълбани имената на героите. Дизайнер на паметника е Иван Гайдаров, а архитекти са Виолета и Иван  Бакунини. Научно-изследователската работа по установяването на фактите и имената на героите е дело на д-р Чавдар Ангелов, д-р Иво Косев, директора на казанлъшкия ИМ„Искра“ д-р Момчил Маринов и заместник-директора Радослав Петков. Поздрав към присъстващите отправи кметът на село Ясеново Пламен Вълев. 

Изграждане на паметника се осъществи по предложение на Инициативен комитет с председател инж. Христо Ангелов.

Специални гости на събитието бяха Илия Милушев, съветник на президента на РБ по сигурност и отбрана, Драгомир Петков, заместник-кмет на община Казанлък, генерал Златан Стойков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, полковник Мирослав Костадинов, заместник-командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада директори на културни институти.

Прочетени бяха поздравителни адреси от името на държавния глава Румен Радев и министъра на отбраната в служебния кабинет Димитър Стоянов. Всички присъстващи се поклониха пред паметта на загиналите герои, след което на паметника бяха поднесени венци и цветя.