Вносно агнешко залива пазара

Дни преди Великден цената на агнешкото тръгна нагоре. В момента средно килограмът се продава за 25-26 лв. От фермите в момента кг. живо тегло се продава между 10 и 12 лв., тоест с около 2 лв. повече от м.г.

От бранша отново предупреждават, че македонско агнешко на по-ниски цени може да залее пазара, въпреки че държавата затегна контрола. Цените на вносното месо са около 30 % по-ниски.

В магазинната мрежа цената ще варира между 25 и 30 лв. – ще зависи от големината на агнетата. По-малките ще достигат цена 30 лв., защото рандеманът там е по-малък. От овцевъдната асоциация алармират, че на пазара се продава агнешко с неясни печати. Не могат и да гарантират за качеството му.

Българското трябва да е със син печат, с номера на кланицата, поставен на плешката или бута на агнето. Месото трябва да бъде свежо, без потъмняване, с приятен мирис.

Червени пък са печатите и на агнетата, внесени отвън, но заклани в български кланици.

Македонските са с печат на македонски, като за тях в агенцията по храните има съответните сертификати, а на щандовете в търговската мрежа трябва задължително да има табели за произход.

Цяло агне от съседната бивша югорепублика сега може да се купи в някои от големите търговски вериги на промоция за под 13 лв./кг.