Областна аптечна карта

Областна аптечна карта на Стара Загора определя необходимия минимален брой аптеки в региона.
Тя е разработена от междуведомствена комисия от  представители на РЗИ, РЗОК, Регионална фармацевтична колегия – Стара Загора, Регионална колегия на Българска асоциация на помощник-фармацевтите, представител на Българска асоциация за закрила на пациентите и представители на общините на територията на област Стара Загора.

Областната аптечна карта съдържа данни за географско-демографската характеристика на областта, здравно-демографската характеристика на населението в областта, структура и потребление на лекарствени продукти за домашно лечение от населението на територията на областта, броя, видовете дейности и разпределението на откритите аптеки на територията на областта, както и броя на работещите магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в открити аптеки на територията на област Стара Загора. Към областната аптечна карта е приложено и становище, изготвено по разписаните, от министерство на здравеопазването, ред и критерии, относно необходимия минимален брой аптеки, както и необходимия минимален брой на работещи магистър-фармацевти и помощник-фармацевти в аптеки, определени съобразно потребностите на населението в областта. За територията на област Стара Загора е дефинирана минимална необходимост от 104 аптеки, 7 от които с денонощно обслужване, 282 работещи магистър-фармацевти и 134 работещи помощник-фармацевти. Необходимият минимален брой аптеки по общини е следният: община Братя Даскалови – 3, община Гълъбово – 4, община Казанлък – 23, община Мъглиж – 5, община Опан – 1, община Павел баня – 4, община Раднево – 6, община Стара Загора – 48, община Чирпан – 6, община Гурково – 3 и община Николаево – 1. Важно е да се отбележи, че при определянето на необходимия минимален брой аптеки по общини са заложени критериите, съгласно утвърдената методика – осигуреност 1 аптека на 3230 души и коригиращ коефициент за общини, в които има повече от 10% труднодостъпни населени места. Установено е , че в шест от общините, разкритите аптеки са под минималния брой.

Братя Даскалови – наличие на 1 аптека,, при потребност 3, в община Опан – няма разкрита аптека, , в община Раднево – наличие на 5 аптеки,, при потребност: минимален брой аптеки – 6, в община Мъглиж – наличие на 4  аптеки, при потребност: минимален брой аптеки – 5, в община Гурково – наличие на 1 аптека,минимален брой аптеки – 3 и в община Чирпан – наличие на 4 аптеки,, при потребност:6. Направеният анализ показва и недостатъчност, съответно потребност от специалисти в общините Братя Даскалови, Опан, Раднево, Мъглиж, Гурково и Чирпан. Отбеляза се, че потреблението на лекарствени продукти за домашно лечение се влияе както от фактори, свързани със здравното състояние на населението и достъпа до медицинска помощ, така и от фактори извън здравната система – рекламна дейност, пазарни цени и др. Разкриването на аптеки като обекти за търговия с лекарствени продукти на дребно към момента също се подчинява основно на пазарни механизми и не е обвързано пряко с потребностите на населението. Секторният документ е представен в Министерство на здравеопазването, като въз основа на всички областни аптечни карти ще бъде разработена и Националната аптечна карта.