Отличиха казанлъчанина Тодор Иванов, включил се в спасителните акции в Турция

На официална церемонията по връчването на наградите “Серафим” – за гражданска доблест и човешка доброта бе отличен казанлъчанинът Тодор Иванов, който бе част от пещерните доброволци след земетресенията в Турция.

Награждаването беше в четири категории дарители, индивидуална награда, организация, голямата награда “Серафим” и отделно беше връчена специална индивидуална награда.

Наградата за организация бе връчена на сдружение “Пещерно спасяване”, чиито членове участваха, като доброволци в издирвателни и спасителни акции на затрупани хора в град Антакия, област Хатай – Турция. Част от тази организация е казанлъчанинът Тодор Иванов. Той прекара рождения си ден под отломките в Турция, помагайки на бедстващите хора и рискувайки собствения си живот. Всички момчета от организацията получиха лична грамота.

Голямата награда “Серафим” беше връчена на Националната асоциация на доброволците в република България и нейния председател Ясен Цветков. Благодарение на усилията положени от членовете на асоциацията, за пръв път в историята на България, спасителни екипи от доброволци заминаха, като сплотени отряди да помагат при ликвидирането на последствията от земетресението в Турция.

Във второто издание на Наградите „Серафим“, носещи името на героя от едноименния разказ на Йордан Йовков, бяха връчени грамоти на 57 български доброволци – организации и отделни хора, показали изключителна всеотдайност при спасяването и подкрепата на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия на 6 февруари, 2023 г.

Наградата „Серафим“ е учредена през 2022 г. под патронажа на президента на България Петър Стоянов (1997-2002 г.). В организацията участват Нов български университет, Софийският университет и българският ПЕН клуб, както и учени, писатели и журналисти.