Предложения за намаление на цената на водата

Група граждани от Стара Загора внесоха в Комисията по енергийно и водно регулиране предложение за намаляване на цената на водата в Стара Загора. Те считат, че поносимата цена на водата в Стара Загора, не трябва да превишава 3,00 лева с ДДС за куб.м.

В предложението на граните са заложени алтернативни методи за водоснабдяване поне на части от града, което ще помогне и за намалението на цената на водата. Едно от тях е да се монтират фотоволтаични системи на всяка помпена станция, така че да се самозахранва и на мини водноелектрически централи на всички подходящи места по трасето на водопреносната мрежа от с. Ягода до Стара Загора. Сред другите предложения е да се прокара още един водопровод за питейна вода през водонапоителния тунел, минаващ под билото на Средна гора. Така част от водата ще пристига до града на самотек, както и да се проучи възможността за довършване на язовир „Чаталка” до с.Елхово, от където отново на самотек водата ще пристига до града. За да се намалят до минимум загубите на питейна вода по водопроводната мрежа гражданите искат монтиране на водомери на домакинствата, които нямат такива /част от квартал „Лозенец”/, както и да се подменят всички водомери с нови, с дистанционно отчитане и на системи за автоматично спиране на водата на градските чешми.

Да се прекрати практиката за допълнително начисляване на домакинствата по данни на общите водомери на сградата е сред другите предложения на старозагорци.