„С бистър ум зад волана”

Стартира кампания „С бистър ум зад волана”, организирана от Българската петролна и газова асоциация, в партньорство с Министерство на вътрешните работи и Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата”.

Целта на кампанията е широколентови проверки на МВР за алкохол, наркотици, неплатени глоби и изправност на МПС в бензиностанции на членове на асоциацията.

Проверките започват този четвъртък преди Великден. На самите бензиностанции ще има стационарно станции за тестване доброволно за алкохол. Ще има и еднократни тестери.този тип проверка ще е доброволна. Клиентите на бензиностанциите, които се съмняват дали дават отговор на законните условия за шофиране, ще могат да си създадат тест в специфичен ъгъл в комерсиалните обекти, като възможен позитивен тест няма да води до подаване на сигнал до КАТ, а ще има за съществена цел предварителната защита – въпросният шофьор да не кара.  В рамките на акцията ще се обособи и електронна система, посредством която посетителите на обектите могат да подават сигнали за нарушавания на пътя. Обмисля се и опцията да се вкара опция всеки един да ревизира дали има висящи неплатени санкции към КАТ, като в следствие да си ги заплати, само че поради механически компликации тази система може да проработи или идната година или към края на актуалната.

Другата част от проверките ще са широколентови и съвместно с МВР. Те трябва да установят както употреба на алкохол и упойващи вещества, така и дали автомобилите отговарят на изискванията на закона.  Стана ясно, че към момента “Пътна полиция” разполага с 804 уреда за установяване на алкохол, като се очаква до един месец да бъдат закупени още 30 уреда плюс 150 за установяване на употребата на наркотични вещества.