52% от българите не са били на нито едно културно събитие през 2022 г.

Изследване на потреблението на културни артикули от пълнолетното население на страната разкри притеснителни данни за отношението на българина към музиката, театъра и изобразителното изкуство.

То е финансирано от Националния фонд ” Култура ” по стратегия “Подкрепа за възобновяване и развиване на частни културни организации”.

52% от пълнолетното население на Република България не е посещавало нито едно културно събитие през 2022 г. Според данните от проучване на социологическа агенция 78% от хората над 55 години не са посещавали културни събития.

20% от хората с най-ниски доходи отделят едва 0,5% за култура и културни дейности. Хората в активната професионална дейност и с високи доходи, посочват фактора време като сериозна пречка за участие в културни дейности.Данните от проучването сочат, че най-вече българи са посетили заведения с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори или фестивали (54%). Важен извод е, че хората над 55 години внезапно не могат да си разрешат присъединяване в културния живот.

60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, в случай че имаха повече пари, а 40 на 100 – в случай че такива събития са проведени в тяхното или близко обитаемо място.

Ключови данни, залегнали в проучването са динамиката на (не)участие в културни дейности, с посочване на спецификата по възраст, образование, средно брутно възнаграждение, населено място и пол.