Започва ремонт и реставрация на Девическия манастир “Св. Николай“ в Мъглиж

На Светли вторник, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави светата Божествена Златоустова литургия в Девическия манастир “Св. Николай” в град Мъглиж. След службата владиката отслужи Пасхален водосвет във връзка със стартиралия днес проект за ремонт, реставрация, подобряване на околното пространство и вертикална планировка на светата обител. На него присъстваха кметът на община Мъглиж д-р Душо Гавазов и заместник-кметът Рени Малева.

В рамките на одобрените от ДФЗ средства за СМР в размер 438 323,56 лв. / без ДДС/ ще бъдат изградени дренаж около църквата, пътеки с настилка от каменни плочи върху стоманобетонова основа, премахнати дървета и нежелана растителност и направа на отводнителна канавка. Ще се доставят дървени пейки и табла за некролози. През времето от изготвяне на проекта до неговото одобрение за финансиране е направен ремонт на голяма част от покривите. По проекта ще се направи основен ремонт на останалата част от тях. Предвижда се префугиране на каменните зидарии, реставрация и консервация на всички дървени елементи по фасадите, обработка и укрепване на съществуващите мазилки. Срокът за изпълнение на проекта е до 15 септември 2025 г.

Манастирът е основан по времето на Втората българска държава и сведенията за него са оскъдни. Бил е ограбван и разрушаван многократно. Възобновен е за последен път след Освобождението, а сградите са възстановени във възрожденски стил през 1954 г. и 1969 г. Според преданието манастирът бил основан от цар Калоян през 1197 г. след победата му над кръстоносците в битката край Мъглиж. За да се помни победата, царят дарил средства за построяване на манастир.