Старозагорските журналисти номинираха свой колега за Наградата „Стара Загора”

В деловодството на Община Стара Загора беше входирано предложение от журналистическата гилдия в Града на липите за присъждане на Наградата „Стара Загора” за 2023 година в направление „Култура и изкуство” на журналиста Христо Христов, посмъртно.

„Град Стара Загора е уникален с това, че неговата журналистическа школа е сред в най-успешните в страната – пример за обективност, плурализъм и висок професионализъм. Един от тази плеяда бе журналистът Христо Христов, напуснал този свят на 18 март т.г. след едногодишна борба с коварна болест. Той беше един от емблематичните „пишещи братя” в Града на липите, региона и страната и остави трайна следа в сърцата и умовете на всички, които са се докоснали до неговите дух и талант”, гласи част от предложението, внесено от всички журналисти от област Стара Загора.

„През всичките си десетилетия журналистическа работа Христо Христов е популяризирал многократно в национален и регионален мащаб постиженията на старозагорските културни институции – Регионален исторически музей – Стара Загора, Държавна опера – Стара Загора, Куклен театър – Стара Загора, ДТ „Гео Милев”, Съюз на българските художници – Стара Загора, библиотеки, професионални и самодейни състави, както и творчеството и дейността на най-видните творци старозагорци. Изключително голям е приносът на Христо Христов към съхранението на културно-историческото наследство на Стара Загора, борба за което е водил с национални и местни институции години наред.” Това са част от мотивите на внесеното предложение.

Наградата „Стара Загора” е учредена през 1968 г. и се връчва по повод 24 май – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

Номинацията на Христо Христов е първата досега за журналист в посттоталитарната история на Стара Загора. За съжаление посмъртно.