Доходите продължават да нарастват в Стара Загора и областта

Европейската комисия постави още един български регион на незавидно място в класация за местата, в които има интерес да се прави бизнес. Югоизточна България е сред десетте най-слабо конкурентни в Еврпейския съюз – Бургас и Стара Загора не могат да го издърпат.

Страната ни е с двама представители сред 10-те най-слабо конкурентни региона в ЕС – Северозападният и Югоизточният, показва индексът за регионална конкурентоспособност на Европейската комисия. Първият събира 46,9 точки и е в най-слабата категория с под 50 пункта. Югоизточният има 52,6 точки, там са областите Бургас, Сливен, Ямбол и Стара Загора.

Според анализатори и представители на местния бизнес причината за незадоволителното място са Ямбол и Сливен, както и Странджа, докато в Бургас и Стара Загора икономиката се развивала добре. Олег Стоилов – председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора, не е съгласен с дадените само 52,6 точки в индекса. Според него индустрията върви добре, има сериозни инвестиции. А международната обстановка сега позволявала да се развива военна промишленост и в Старозагорско. Градът се ще стане и център на водородна долина. Това показва, че Югоизточният район има добър потенциал да е привлекателен за инвеститорите, а оценката на комисията може да се приеме и като стимул за по-сериозна работа занапред.

Стоилов обаче посочва, че неизвестните около бъдещето на въглищната промишленост и комплекса “Марица-изток” ограничават инвестиционната сигурност, а Стара Загора няма и утвърден план за устойчиво развитие и справедлив преход. Румяна Грозева – изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие в Стара Загора, също е притеснена относно въглищния преход и бъдещето на промишлеността. Това кара хората да се чувстват несигурни и да напускат района. Икономическите възможности на Ямбол и Сливен са ограничени, само Бургас много трудно може да дърпа напред целия Югоизточен район, посочва Грозева.

Според регионалните профили, изготвени от Института за пазарна икономика, в Стара Загора и областта доходите продължавали да нарастват, но нивото на бедност се повишава. В областта има сравнително малък брой предприятия, но произведената продукция е относително висока.