Графит на Ловен сокол

Графит на Ловен сокол беше изрисуван по инициатива на Зелени Балкани по проект „Натура 2000 в България – Нови хоризонти”. Графитът е дело на украинския графити-артист Андрей Палвал и е на сградата на Националната гимназия по ветеринарна медицина.

Украинският художник Александър Палвал е орнитолог по образование, който притежава талант да рисува и го е развил. Рисува птици. В България той е оценен от Насимо – един от най-добрите стрийт артисти и работи с него по образа на Левски на училищна стена. Александър е от хубавия украински град Харков и е пристигнал в България, защото е баща на три деца, обстоятелство , което го освобождава от служба в редовната армия. Негови графити може да се видят по целия свят от югоизточна Азия през Европа. А в Стара Загора изрисува ловен сокол само за 3 дни.

В миналото Ловният сокол е бил една от най-често срещаните хищни птици в Лудогорието, Добруджа и по Дунав, като стотици, вероятно дори хиляди двойки са гнездили в страната ни. За съжаление в средата на ХХ век, поради смяна на земеползването, разораването на пасищата, масово разпръскване на пестициди и поголовния отстрел, популацията на ловния сокол спада до едва няколко десетки двойки, разпръснати из цяла България. Проблемът не се състои само в унищожените в миналото местообитания и влошените условия, а и в посегателствата от  “псевдо соколари” и бракониери.

Ловният сокол е най-едрият сокол в България, със сравнително широк размах на крилата за размерите си – 105–129 сm. Световно застрашен вид и критично застрашен за България.

Предстои рисуването на втори графит, който ще бъде с Царски орел, в Стара Загора, този път на сградата на Професионална гимназия по електротехника и технологии „Георги Сава Раковски”.