КНСБ: В “Мини Марица-изток” държавата да учреди дружество, в което 20% да са за работниците

КНСБ предлага в “Мини Марица-изток” държавата да учреди дружество, в което 20% да са за работниците. До 2025 г. България трябва да намали въглеродните емисии с 40% спрямо нивата им от 2019 г.

От синдиката са отправили към служебното правителство предложение за изграждане на индустриална зона в комплекса “Марица изток”, която да започне подготовката на терените и привличането на инвеститори.

Те настояват Мините да не бъдат разделяни на парчета и да се направи общ устройствен план на целия комплекс, в който да бъдат определени зони, както за индустриално развитие, така и зони за разполагане на фотоволтаични паркове, зони за аграрни и горски нужди и т.н. със съответната инфраструктура. Работниците трябва да участват в целия този процес, за да бъде преходът наистина справедлив – КНСБ са поискали създаване на дружество, в него 60% ще бъдат на Национална компания “Индустриални зони” ЕАД, 20% на Мини “Марица Изток” и 20% резервиран пакет за служителите и работниците на “Марица Изток”. Предложено е и създаването на предприятие Конверсия на въглищните региони, което да се занимава именно с рекултивацията на тези терени и подготовката за различните видове бизнеси и в него да бъдат пренасочени поне 1500 от работещите в мините, които не се преквалифицират. За ТЕЦ “Марица изток – 2”, тъй като е оператор за производство и продажба на електрическа енергия,да се създаде виртуална фотоволтаична централа, е другото предложение на Конфедерацията. Както и да бъдат изградени 100 броя фотоволтаични инсталации в района на Раднево и Гълъбово, които да бъдат разположени на частни и общински сгради.  За целта се предлага ТЕЦ 2 да направи своя собствена компания, както е примерно ВЕЦ към АЕЦ “Козлодуй”, да организира закупуването на необходимите фотоволтаични панели, конструкции, електрически системи, електромери и т.н.