РИОСВ – Стара Загора организира две инициативи по случай Деня на Земята – 22 април 2023г.

Тази година темата за Деня на Земята е „Инвестираме в нашата планета“. Глобалният призив за 2023 г. е да действаме смело, да въвеждаме широкомащабни иновации и да инвестираме за постигане на равнопоставеност. И тази година РИОСВ –Стара Загора ще се включи в отбелязването на Деня на Земята с две инициативи. 

Първото събитие посветено на Деня на Земята е организиране на кръгла маса на 20.04.2023 г., в сградата на РИОСВ-Стара Загора. Поканени да участват в инициативата  са областните управители и представители на областните администрации в Стара Загора, Сливен и Ямбол, кметове или техни представители от общините Котел, Павел баня, Гълъбово и Стралджа, „БЪЛГАРСКИ ВИК ХОЛДИНГ“ ЕАД, „Водоснабдяване и Канализация – Стара Загора“ ЕООД,  „Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ ООД , „Водоснабдяване и Канализация – Ямбол“ ЕООД, учени от „Атлас Агросайънс“ и ученици от ППМГ „Гео Милев“, Стара Загора и ГПЧЕ „РоменРолан“,  Стара Загора.

На срещата „Български ВиК Холдинг“ ЕАД ще представи проектите за водоснабдителна и канализационна мрежа в четири малки общини, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост. Очакваме с интерес учени от „Атлас Агросайънс“  да споделят своя иновативен опит при прилагане на кръгова икономика за оползотворяване утайките от градски пречиствателни станции за отпадъчни води. Всички участниците ще имат възможността да поставят въпроси и да изкажат становища относно управлението и опазването на един от най-ценните природни ресурси – водата.

Втората  дейност, с която ще отбележим Деня на Земята е съвместно със СНЦ „Зелени Балкани“. На 24.04.2023 г. от 11:00 ч. на тревната площ пред магазин „Лидл“ ще поканим ученици от Еко клуб “Посланици на природата” към ОУ “Кирил Христов” Стара Загора,  да станат съпричастни към връщането на птици в естествената им среда, след като повече от месец доброволци и ветеринари на Центъра са се грижили за тях.

От 12:00 ч. в парк „Артилерийски“ с ученици от Единадесето основно училище “Николай Лилиев” Стара Загора и малчуганите от ДГ  № 20 „Мир“ ще изпратим друга оздравяла птица в естествената им среда. След пускането на птиците  ще призовем всички присъстващи да се включат в почистването на терените. За завършек на инициативата, ще предоставим материали на децата, за да изработят къщички за птици, които да монтират на избрано от тях дърво в двора на учебното заведение или друго място.