Община Казанлък бе домакин на срещата на секретарите на общини

Община Казанлък бе домакин на втората за тази година регионална среща на секретарите на общини от областите Бургас, Кърджали, Сливен, Смолян, Стара Загора, Хасково и Ямбол, организирана от Националната асоциация на секретарите на общини в Република България /НАСО РБ/.

По време на откриването в Музея на розата Валя Радева, председател на УС на НАСО, подчерта, че идеята на срещата е да се обсъдят важни въпроси и актуални приоритети, да се очертаят посоки за бъдещо единодействие и как членовете на Асоциацията да продължат дейността си по разрешаване на общите за всички проблеми. „Предстои ни година, изпълнена с ангажименти, които са пряко свързани с работата ни като секретари. Сега е моментът да търсим решения, за да улесним работата си, както нашата, така и на администрацията.“ – каза още Радева.

Едно от предизвикателствата, които предстоят през настоящата година пред общините е свързано с организационно-техническата подготовка на местните избори през месец октомври. Участниците дискутираха как се приложиха измененията на Изборния кодекс при последното гласуване за парламент и новите моменти, с които практически се сблъскаха общините в работата си,  споделиха решенията, които са открили за справяне с тях.

Друга важна тема, която обсъдиха секретарите е правната рамка и нормативната уредба при хипотезата на неприет държавен бюджет за 2023 г., как това се отразява върху работата на администрацията в общините. Членовете на НАСО ще обсъдят и други текущи въпроси в работата си, как заедно да решават сходни проблеми, какви постижения имат и въведени добри практики по места.