“Палячи” – опера в цирка

ПАЛЯЧИ – уникалната продукция на Държавна опера-Стара Загора съвместно с Академичен цирк „Балкански”, ще бъде представена отново – 5 години по-късно, в София на 27 април от 19.00 часа в шапитото на цирка. С иновативния спектакъл големият български тенор Калуди Калудов пожела да отбележи своите 45 години на сцената.

Спектакълът е напълно в оперната традиция, смел и провокативен без да излиза от рамките на добрия вкус – едно необичайно и същевременно абсолютно обосновано и логично съжителство на двете велики изкуства – операта и цирка. Идеята за Опера в цирка е на световно признатия оперен певец Калуди Калудов, прегърната възторжено и осъществена от режисьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов. Изборът на заглавието е без колебание – операта „Палячи” на Леонкавало е единствената опера със сюжет по действителен случай и разказващ за живота и личната драма на артиста. В постановката на Старозагорската опера на операта „Палячи” – пътуващата трупа е циркова и действието се развива в цирка сред естествения декор на арената на Академичен цирк „Балкански”. Великолепните костюми са на Каталин Йонеску-Арборе, а костюмите на хора са на Салваторе Русо.

“Златният глас” на България Калуди Калудов ще изпълни ролята на Канио, а в ролята на Неда ще му партнира неговата съпруга сопраното Анна Дитри. В ролите на Директора на цирка ще дебютира баритонът Матеуш Михаловски, а младият украинец Назар Микуляк ще изпълни за първи път ролята на Силвио. Талантливите млади оперни певци са ученици на Калуди Калудов и подготвят усърдно ролите си със своя Маестро. В ролята на Тонио зрителите ще имат възможността да се срещнат с изкуството на утвърдения баритон Нико Исаков, а ролята на Бепо ще бъде изпълнена от солиста на Старозагорската опера Ивайло Йовчев. Участват още хорът и оркестърът на Старозагорската опера, артисти от Академичен цирк „Балкански”. Спектакъла ще дирижира маестро Ивайло Кринчев, режисьор Огнян Драганов, диригент на хора Младен Станев. Автор на костюмите и сценографията е художникът Каталин Йонеску-Арморе, костюмите на хора са на Салваторе Русо.