Изхвърляме по 94 кг. храна годишно

Всеки българин произвежда 94 кг. хранителни отпадъци годишно, показват данните от Националния план за управление на отпадъците до 2030 година. Хранителните отпадъци в домакинствата са почти два пъти повече от тези, произтичащи от секторите на първичното производство и производството на хранителни продукти и напитки.

Едно от най-важните неща е да знаем какво означават термините “годно до” и “най-добър до”. С изключение на яйцата, законодателството на ЕС не определя начините за отбелязването на датите за срок на годност (“използвай преди”) и на минимална трайност (“най-добър до”). Консумацията на храни след изтичането на срока на годност може да породи опасения, свързани с безопасността. Но при изтичането на срока на минимална трайност (“най-добър до”) храните все още са безопасни за консумация, при условие че са спазени инструкциите за съхранение и опаковката не е повредена. При “най-добър до” производителите гарантират качеството на храните (например хрупкавост, цвят, вкус.)

“Най-добър до” значи, че един пакет ориз или брашно е най-добър до определена дата, след което започва да му спада хранителната и вкусова стойност, но той продължава да е годен за консумация. А “използвай преди” определена дата, както е при млечните, рибата и месото например означава, че след тази дата, го използваш на своя отговорност, защото вече в него може да са се развили болестотворни организми и да пострадаш.

 

Снимка: News.bg