Прокурори от Районна прокуратура–Стара Загора и психолози от „синя стая“ за изслушване на деца изнесоха открит урок през ученици от ПГСАГ „Лубор Байер“ в града

Прокурори от Районна прокуратура–Стара Загора и психолози в „синя стая“ за изслушване на деца към Комплекса за социални услуги в града изнесоха открит урок пред ученици от 10 клас на Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Лубор Байер“, гр. Стара Загора. Срещата се проведе по програмата на Районна прокуратура–Стара Загора, която включва посещения в училища, университети, социални заведения и др. с цел обучение.

В нея участваха прокурорите Евгения Иванова, Живко Велев и Лъчезар Иванов и психолозите Ивайло Ябълкаров и Силвия Теофарова. Те говориха пред учениците за участието на децата в съдебния процес, за пострадалите и извършителите на престъпления, за правата и задълженията на гражданите.

Особен интерес предизвика представяния дискусионен модул за различните видове насилие към децата – вкъщи, в училище и в социалните мрежи. Учениците задаваха въпроси и изказаха мнения. Бе им предоставена и възможност да посетят „синята стая“, където се изслушват деца, пострадали или станали жертва на престъпления. Десетокласниците участваха и в кратък симулативен съдебен процес. Срещата се проведе в Комплекса за социални услуги в гр. Стара Загора.