Затягат контрола при техническите прегледи на колите

Контролът при периодичните технически прегледи на автомобилите да се затегне, предвиждат промени в Наредба за изправност на пътните превозни средства, качена за обществено обсъждане.

С предложените разпоредби се предвижда производителят на автомобили или упълномощен от него представител да предоставя техническата информация на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“, а агенцията да предоставя на контролно-техническите пунктове достъп до нея чрез информационната система. Предвидени са и съответните преходни периоди за разработване на системи за предоставяне на техническата информация от страна на производителя. Предвижда се срокът да е 9 месеца след обнародването на наредбата в „Държавен вестник“ по отношение на пътни превозни средство – ППС, регистрирани или пуснати в употреба в периода от 20 май 2018 г. до изтичане на 6 месеца от датата на обнародване на наредбата в „Държавен вестник“.

В мотивите си вносителите на промените припомнят, че съгласно Националната програма за подобряване качеството на атмосферния въздух (2018-2024) в България е отчетено лошо качество на атмосферен въздух, свързано със значително превишаване на допустимите норми на емисиите от прахови частици в големите градове. Като основна причина е посочено вредното въздействие на моторните превозни средства, свързано с емисиите им от отработилите газове. В програмата като мярка за намаляване на замърсяването на въздуха от автомобилния транспорт е предвидено подобряване и актуализиране на националното законодателство, свързано с качеството и контрола на периодичните прегледи за проверка на техническата изправност на пътните превозни средства, по време на които се проверяват емисии от отработили газове. Затова с промените в наредбата се създават условия за автоматично предаване по електронен път към информационната система на данните, получени от средствата за измерване (газоанализатор, димомер и стенд за измерване на спирачните сили на ППС) при извършените по време на прегледа измервания. За реализирането на тази мярка е предвидено лицата, пуснали на пазара и/или в действие средствата за измерване да разработят софтуер за тази цел.

С посочените допълнения ще се подобри качеството на извършваните в контролно-техническите пунктове прегледи и ще се ограничи възможността за нерегламентирана операторска намеса при извършването на прегледите, пише в мотивите към проекта.

Освен това собствениците на пунктове, за да извършват прегледите с газоанализатори, димомери и стендове за измерване на спирачните сили на ППС трябва да инсталират софтуери, осигуряващи предаването по електронен път на резултатите от измерванията към информационната система. Предвидено е тази промяна да влезе в сила 6 месеца след обнародването на наредбата в „Държавен вестник“ .

От направен анализ на средствата за измерване, намиращи се в контролно-техническите пунктове, е установено, че за 94% от газоанализаторите, за 98% от димомерите и за 82% от стендовете за измерване на спирачните сили на ППС е налична възможност за разработване на софтуер, осигуряващ електронно предаване на резултатите.