Десет ленти ще се състезават за награди от ученически кинофестивал в Културния център

Второто издание на Национален конкурс за късометражно кино „Ученически кинофест Стара Загора” ще се проведе на 16 юни – петък, в Културен център “Стара Загора” (бул. Цар Симеон Велики 108). Началото на събитието е в 18.00 часа. Организатори са Международен младежки център и Център за подкрепа за личностно развитие, подкрепени от Община Стара Загора. Ученици от цялата страна, от 14 до 19 години, изпращаха своите ленти на тема „Покажи ми…” до 1 май. Компетентно жури трябваше да оцени 30 филма, от тях 10 ще са част от конкурсната програма. Едно от условията бе продукциите да не са над 6 минути време, да са създадени през 2022/2023 г., както и да не са участвали в други конкурси. Селекцията и изборът на победителите ще бъдат осъществени въз основа на сюжет, режисура, сценарий, актьорска игра, качество на аудио и видео заснемане. В рамките на ученическия кинофест работи и младежко жури, съставено от участници в клубовете по кинорежисура, сценаристика и актьорско майсторство към ЦПЛР и клуб „Филмарите” към ММЦ, за да бъдат определени и поощрителни награди.

Публиката под липите ще гледа “Сол” на Клуб по „Кинознание и сценаристика”, към ЦПЛР – Стара Загора; “(Писма) до баща ми” на Кино школа „Братя Люмиер” ЦПЛР – ОДК – Варна; “Медальонът” на МГ “Баба Тонка” – Русе; “От-До” на Читалище “Природа и наука 1938” – София; “Бариера”на ЕГ „Д-р Петър Берон” – Кюстендил; “Покажи ми смисъла” на Национална природоматематическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов”  – София, “Захир” на Неформална група “Alternative mondays” – Бургас; “С малко закъснение” на Клуб по „Кинознание и сценаристика”, към ЦПЛР – Стара Загора;  “Красив край” на Киноклуб към СУ “Любен Каравелов” – Пловдив; “The risky message” на Неформална група “Alternative mondays” – Бургас; “Човек сам кове съдбата си” на 9 ФЕГ “Алфонс дьо Ламартин” – София.

Измежду всички тях ще бъдат избрани носителите на призовете за най-добър филм, за най-добра женска роля, за най-добра мъжка роля, за най-добър сценарий, за най-добър режисьор, за най-добро операторско майсторство, за най-добре представил се филм или участник от Стара Загора.