Фестивалът „На зелено” започва с урбанистична среща и дискусия в Кукления театър

Първото събитие в програмата на уникалния за Стара Загора фестивал „На зелено” е урбанистична среща, събираща водещи български архитекти. Дискусията ще се проведе в залата на Кукления театър, с начален час 17.30 ч. Промяната на мястото се налага поради неблагоприятна прогноза за времето и очаквани валежи. В творческото пространство на Къщата на архитекта ще се състои неформална среща след приключване на дискусионния панел.

Специално за събитието идват арх. Елица Панайотова от „Зелена София” и проф. Тодор Булев – председател на журито в конкурса за българския проект на Биеналето за архитектура във Венеция. Организатор на проявата, както и на фестивала „На зелено” са Творческия колектив „На улицата”, с подкрепата на Община Стара Загора, организации и фирми.

В дискусията ще бъдат засегнати темите за фестивалите, арт кварталите, както и възможните  ползи за градско развитие от арх. Петър Диков, председател на Съюза на архитектите в България, проф. арх. Тодор Булев, председател на българското жури за Венецианското биенале, Огнян Георгиев, „Капитал Градове”, арх. Веселин Алексиев, Дружеството на свободно практикуващите архитекти към Съюза на архитектите в България, Момчил Цонев, „Фестивал за улични изкуства 6Fest”. Модератори ще бъдат Мария Славчева и Първан Симеонов, Творчески колектив „На улицата”/„Запазете Бедечка”. Ще бъдат обсъдени случаите с Морската градина във Варна от Славена Панайотова – „Варна диша” и с Пловдив от Пламен Начев – „Пловдив – град за хората”. За перспективите за съчетаване на градско развитие със зелени площи в София ще говори арх. Елица Панайотова – „Зелена София”. Новият некропол на Стара Загора, неговото значение и как запазването на археологията ще се съчетае с градското развитие ще представи  Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей – Стара Загора.