Избират съдебни заседатели

Стартира процедура за избор на кандидати за съдебни заседатели за РАЙОНЕН СЪД СТАРА ЗАГОРА, мандат 2024 г. – 2028 г.
Общинският съвет трябва  да избере 40 души – кандидати за съдебни заседатели.

За ефективното провеждане на процедурата, следва да се създаде Временна комисия за провеждане на част от процедурата,която  да се състои от петима общински съветници.

Съдебните заседатели, трябва  да са дееспособни български граждани на възраст от 21 до 68 години;

да имат настоящ адрес в община, която попада в рамките на съдебния район на Районен съд Стара Загора;

Те следва да имат завършено най-малко средно образование;

да не са осъждани за умишлено престъпление, независимо от реабилитацията;да не страдат от психически заболявания.

Съдебен заседател не може да бъде лице, което е съдебен заседател в друг съд;е общински съветник от съдебния район, за който е избран;
участва в ръководството на политическа партия, коалиция или организация с политически цели;
работи в съд, прокуратура, следствени органи, Министерството на вътрешните работи или в други органи от системата за национална сигурност, намиращи се в съдебния район, за който е избран.

Кандидатите за съдебни заседатели подават в Общински съвет Стара Загора следните документи:
подробна автобиография, подписана от кандидата;
нотариално заверено копие от диплома за завършено образование;
медицинско удостоверение, че лицето не страда от психическо заболяване;данни за контакт на две лица, към които общинският съвет да се обръща за препоръки; мотивационно писмо; писмено съгласие;документ за извършена проверка по реда на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, ако са родени преди 16 юли 1973 г.
Списъкът на допуснатите до участие кандидати, заедно с техните автобиографии, мотивационни писма, препоръки и документи се публикуват на интернет страницата на Общински съвет Стара Загора най-малко 14 дни преди датата на изслушването. Най-малко 10 на сто от лицата, които се включват в списъка, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.

ДОКУМЕНТИТЕ на кандидатите СЕ ПРИЕМАТ В ДЕЛОВОСТВОТО на Община Стара Загора, всеки работен ден от 9.00 до 16.30 часа, в срок от 03.07.2023 г. до 03.08.2023 г. включително.