Обажданията от името “Наталия” са от чатбот

Стотици българи са получили телефонни обаждания от непозната жена, представяща се за Наталия. Тя търси информация за направена онлайн покупка и им задава въпроса от къде са.

Схема с предполагаемото участие на телефонен бот от седмици събира данни за местоположението на хора чрез телефонни обаждания. Потърпевшите са стотици. В повечето случаи глас, представящ се за Наталия, ги приканва уж да уточнят нещо за направена от тях покупка. Следва въпрос в кой град се намират.

Гласът на Наталия и поведението ѝ говорят, че не е истински човек, а телефонен бот.
Според експерти по киберсигурност, това е чатбот, който има за цел да събере активни телефонни номера на потребители с маркетингова цел. Поръчката може да идва от фирма, но и от политическа партия.

Подобен акт е законен и не може да бъде използван злонамерено като потвърждение на различни операции. Специалистите съветват в никакъв случай да не предоставяме лична информация при подобни обаждания.

Обажданията от чатбота Наталия се извършват от бизнес клиент на един от мобилните оператори у нас на когото е предоставена  стандартна гласова услуга с фиксирани и мобилни номера.
Към настоящия момент се извършва  задълбочена вътрешна проверка по случая, съобщиха  от телекома.

От там  допълват, че според Комисията за защита на личните данни номерата, които получават обаждания, не са взети или изтекли от нечия защитена база данни, а са случайно генерирани и в случая не става въпрос за събирането на лични данни на потребителите. Проверка по случая се извършва и от Комисията за регулиране на съобщенията.