Заседание Комисия по безопасност на движението

Днес се състоя заседание на Областна комисия за безопасност на движението под председателството на областния управител Иван Чолаков. По първа точка от дневния ред представител на сектор „Пътна полиция“ представи информация за пътната обстановка в Старозагорска област за първите 5 месеца на годината. През петмесечието на 2023 г. в региона са регистрирани 469 пътнотранспортни произшествия, при които са загинали 5 и ранени 190 души. В сравнение със същия период на 2022 г. тежките ПТП са с 2 по-малко, загиналите – с 3-ма по-малко, а ранените са  с 37 повече.

Според вината за допуснатите тежки произшествия и пострадалите при тях, основна отговорност носят водачите на превозни средства. По тяхна вина са регистрирани 116 тежки ПТП с 5-ма загинали и 189 ранени.

През първите 5 месеца на 2023 г. са констатирани 35567 нарушения на Закона за движение по пътищата. Съставени са 2619 акта за установяване на административни нарушения и наложени 32736 глоби с фиш.

По време на заседанието бе обсъдено предложение от Община Раднево за почистване на силно залесен участък на пътя от с. Коларово в посока с. Загоре. Бе взето решение за сформиране на комисия, която още в началото на следващата седмица да обходи участъка и да предприеме мерки за орязване на храстите и другата растителност.

Участниците в Комисията по безопасност на движението обсъдиха още контрола върху движението на ученически автобуси през летния сезон. Татяна Димитрова, директор на РУО, предложи информацията, която постъпва ежедневно в „Пътна полиция“ от директорите на училища за ученически екскурзии и пътувания, да бъде изпращана и до РУО. Предложението бе прието единодушно.

От Областно пътно управление съобщиха, че от септември миналата година управлението няма договор за подмяна на вертикалната маркировка. Подавани са сигнали от общини за липса на необходимите пътни знаци на важни пътни участъци. Областният управител Иван Чолаков заяви, че ще изготви писмо до ресорния министър, в което ще бъде изложен проблемът.