Гората.бг ще подари 18 000 дръвчета на Стара Загора

Гората.бг ще подари 18 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета на хората от Стара Загора и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ. Акцията ще се проведе от 10:30 ч., на 18 февруари, на паркинга до стадион „Берое“, в парк „Аязмото“, в Стара Загора

Фиданките са плодни – кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, ябълки (подложка), смокини, махалебки (дива череша), орехи, както и медоносни липи, червен дъб, явор, люляци, медоносна акация, малини и др.
Амбицията на организаторите е, през този сезон да бъдат засадени още 1 милион дървета, за 5 месеца!
„Голямата ни цел, общо 5 милиона дървета в България до 2025, засадени с доброволци, вече сме засадили над 2.75 милиона“, споделят от Гората.бг..
Идеята е да се помогне на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни, а на Земята – с всяко дърво! Така Стара Загора и областта ще станат по-зелени, красиви и чисти.
Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., които ще бъдат раздадени са оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите, смокините и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите НЕ са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.
По време на акцията хората ще получат:
– Инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Информация за това ще бъде представена по време на събитието и на сайта на организаторите.
– Всеки ще може да получите по колкото иска дръвчета – 10, 20 или колкото можете да засадите
– Участниците в кампанията дават своето съгласие, че:
1. Ще извършат засаждането на фиданките законно и на подходящи за дървесния вид места, съобразявайки се с разпоредбите на Закона за биологичното разнообразие, Закона за защитените територии, Закона за горите и всяко приложимо законодателство, в това число и общински наредби за градска среда.
2. Ще положат максималната грижа, с цел оцеляването на колкото се може повече дръвчета.
3. По никакъв начин няма да продават предоставените дръвчета.
4. При възможност ще споделат снимки от засаждането/развитието на дръвчетата директно в група: Гората.бг – група.
6. В случай, че приемате дръвчета за други хора– се задължават да ги информират за волята на дарителя и ще носят отговорност за техните действия или бездействия, като за свои.