Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем и задържа чужд гражданин за подпомагане на 11 сирийци да преминат незаконно през страната

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем А.М., на 33 г., сирийски гражданин, за това, че на 11.07.2023 г. на км 202 на автомагистрала „Тракия“, общ. Стара Загора, с цел да набави за себе си имотна облага чрез използване на  автомобил, марка „Фолксваген“, противозаконно е подпомогнал 11 мъже, граждани на Сирия, да преминат през страната в нарушение на закона. Престъплението е квалифицирано по чл.281, ал.2 т.1 и т.5 вр. с ал.1 от Наказателния кодекс.

А.М. бил кандидат за бежанец и живеел в гр. Харманли. Бил нает от негов познат да извърши превоз на пътници. За целта му бил предоставен автомобил, марка „Фолксваген“. Групата от 11 сирийски граждани се сформирала още в Сирия, където била създадена организация за тяхното пътуване до Западна Европа. Уговорката била при преминаване от държава в друга държава техни роднини да заплащат определени суми пари в посочено място – т.нар. бюро за трафикантски услуги. Групата преминала от Сирия в Турция и пребивавала в хостел около 10-14 дни.

С водач от Турция сирийските граждани преминали „зелена“ границата между Турция и България. Първо били качени в бял бус, а по-късно прекачени в багажника и купето на автомобил, марка „Фолксваген“. На км 202 на автомагистрала „Тракия“ автомобилът бил спрян и А.М. бил задържан.

Обвиняемият А.М. е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.