Ще гласуваме онлайн колко да е таксата във входа

Ще гласуваме по вайбър или по друг начин онлайн, колко да е таксата във входа. Това предвиждат част от предлагани промени в Закона за управление на етажната собственост. Според Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост, които са инициаторите за тези промени, големият проблем у нас е, че една трета от жилищата в страната са необитаеми.

От асоциацията предлагат още с промени в ресорния закон намаляване на кворума за провеждане на общо събрание на етажната собственост – от сегашните 67 на сто на 51%. Друго предложение за промени е за създаване на единен публичен регистър на сградите в режим на етажна собственост, съдържащ информация за мандата на домоуправителя, негови координати – телефон и електронен адрес, информация за техническите характеристики на сградата, класа на нейната енергийна ефективност, както и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновление.

Собственици, ползватели и обитатели, които отглеждат в етажната собственост животни, подлежащи на извеждане, заплащат разходи за електрическа енергия, вода, отопление, почистване на общите части и абонаментно обслужване на асансьора за всяко животно в размер като за един обитател. Това е записано още  в последния вариант на Закона за етажната собственост.

Не се дължат текущите такси за ползвател и обитател, който пребивава в етажната собственост не повече от 30 дни в рамките на една календарна година. Общото събрание с мнозинство повече от 50% от идеалните части от общите части обаче може да реши в тези случаи да плаща за времето на отсъствие 50 на сто от разходите за управление и поддържане.

Собственик, ползвател или обитател, който упражнява професия или извършва дейност в самостоятелен обект на етажната собственост, свързана с достъп на външни лица, заплаща разходите за управление и поддържане на общите части в размер от трикратния до петкратния размер, определен с решение на общото събрание.