Биохрани ще бъдат включени в менютата в детски градини и ясли, както и в болниците

Биохрани ще бъдат включени в менютата в детски градини и ясли, както и в болниците. Това е предвидено в Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г., който е публикуван за обществено обсъждане.

Биохраните са от животински или растителен произход, произведени от лица, които получават сертификат за биологично производство. Тези храни трябва да бъдат произведени без участието на синтетични торове и пестициди, антибиотици, хормони… Може да бъдат включени в храненето на децата от организираните колективи, това ще повиши информираността за биопродуктите. Биохраните имат много важно значение в нашето хранене.

По наредба сутрешната закуска на децата в градините е само плод, в менютата са включени още млечни и зърнени продукти, а в поне два от дните хлябът трябва да бъде пълнозърнест Менютата трябва да са съобразени с възрастта на децата.
В менюто на децата не трябва да присъстват пържени и панирани храни, безалкохолни напитки, както и храни с имитиращи продукти в своя състав. Няма специфична биохрана, която може да навреди и задължително трябва да бъде изключена от менюто.Менютата в болниците са съобразени със заболяванията на пациентите. Диетите по Певзнер са общо 15 и се прилагат за различните заболявания.

 

Снимка:Dnes