Младият виртуоз Мариан Божидаров – в състава на оркестъра на Старозагорската опера

Младият виртуоз-кларинетист от Стара Загора Мариан Божидаров е вече в състава на оркестъра на Държавна опера-Стара Загора. Мариан започва работа от 1 август, но вече свири с оркестъра на спектакъла на операта „Атила” от Джузепе Верди на 27 юли. Голяма гордост за всички от Операта е, че завършилият престижно музикално училище и Консерватория в Лондон Мариан предпочете родния си град и неговата Опера, за да продължи развитието си.

През лятото на 2017 г. Мариан Божидаров, възпитаник на НУМСИ „Христина Морфова“ в Стара Загора спечели Първа награда , осигуряваща му пълна стипендия за престижното училище „Уитгифт“ в Лондон. Изключително талантливият млад кларинетист бе забелязан още през 2015 г. на конкурс в България от музикалния директор на училището. В началото на април 2017г. на последния етап от конкурса за прием в „Уитгифт“ се явяват 14 млади музиканти от цял свят. Мариан е безспорният победител. Толкова безспорен, че му се осигуряват и безплатни уроци при Андрю Маринър, първи кларинетист на Лондонския симфоничен Оркестър. Паралелно започва да учи и в престижното училище  „Джуниър Гилдхол“ в Лондон. Печели две поредни години първо място в конкурсите на училището в Лондон. През 2018 г. става лауреат на възможно най-авторитетния конкурс „Лутине Прайз“ на „Джуниър Гилдхол“.

През 2019 г. Мариан Божидаров завършва едновременно 11-ти и 12-ти клас в НУМСИ „Христина Морфова“, завършва и училищата „Уитгифт“ и „Джуниър Гилдхол“ в Лондон. На 10 декември 2018 г. е приет с пълна стипендия в „Синиър Гилдхол“ – Консерваторията в английската столица. В Лондон Мариан прави своя дебют като солист на Кралската филхармония в една от най-престижните концертни зали там – „Кадоуган Хол“.

За своите успехи Мариан Божидаров получи Наградата „Млада Загора” през 2019 г. лично от ръцете на Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.