13 белошипи ветрушки са дарени от два чешки зоопарка

13 белошипи ветрушки, дарение от два чешки зоопарка, ще летят в небето на България! Вече трета година от Чехия изпращат малки птичета излюпени при тях за природата на страната ни.

В началото на март, 13 белошипи ветрушки, излюпени в зоопарк Прага и Ходонин, Чехия, пристигнаха в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани В Стара Загора . Първоначалният преглед на ветеринарните лекари от Спасителния център и техните помощници, студенти от Тракийския университет и стажанти от НПГВМ “И. Пaвлов”, част от проект BG05М20Р001-2.015-0001 “Ученически практики – 2”,, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” (ОП НОИР)  показа, че птиците са в задоволително състояние!

Постъпването на ветрушките е следствие партньорството на екипа на проект “Живот за белошипата ветрушка” LIFE19 NAT/BG/001017, изпълняван от Зелени Балкани и финансиран от програма LIFE  на ЕС с различни зоопаркове, целящо подпомагането на дивата популация на вида у нас.

Това ще е и съдбата на пристигналите при нас 13 птици. Те са излюпени през 2022 година и, след период на адаптация, ще бъдат освободени край Спасителния център по метода на отложеното освобождаване, посредством специално подготвена за това волиера. По този начин ще се подсили създадената от екипа колония на вида край Центъра – една от трите в България!