Приключи лятната образователна програма на РИМ-Стара Загора

В периода 5 – 28 юли 2023 г. всяка сряда, четвъртък и петък в музея се провеждаха летни занимания за деца, фокусирани върху различните исторически периоди от развитието на Стара Загора.

Образователната програма запозна децата с 12 теми от богатото минало на града. Освен че изслушаха увлекателни екскурзоводски беседи и разгледаха различни музейни експозиции, малчуганите имаха възможност да развият творческия си потенциал, участвайки в 24 художествени ателиета, демонстрации и игри.

Пренесоха се в света на праисторията като изработиха и декорираха праисторически глинен съд. Нарисуваха и оцветиха доспехите на тракийски воин, запознаха се с великолепието на античния град Августа Траяна, изработиха пъстри мозайки и моделираха антични монети от глина. Научиха повече за периода на Средновековието и за Българското Възраждане, тъкаха на станчета, оцветиха народни носии. Последва посещение в Хилендарския метох, където чуха разказ за живота и делото на Васил Левски в Стара Загора. Писаха с перо и мастило, участваха в демонстрация на оръжия и реплики на униформи от Руско-турската освободителна война. Запознаха се с професиите на археолога и реставратора.

Образователната програма завърши с темата „Техниката от времето на баба и дядо“, която даде възможност на децата да научат как са работили старите телефонни апарати, да пишат на пишеща машина и да гледат филмчета, прожектирани с филмоскоп.

Екипът на музея изказва своята благодарност към всички деца, които се включиха в лятната програма и с интерес учиха и се забавляваха в музея.