Как да избегнем инцидент с мечка?

В горещите летни дни планината ни зове, но трябва да забравяме за възможни срещи с горските домакини – мечките. За избягване на инциденти трябва да се върви само по маркираните туристически пътеки и горски пътища. Мечките нямат желание за среща с хора и избягват оживени туристически маршрути. Препоръчително е да предупредите дивите животни за вашата разходка. Ако сте в група, говорете помежду си. По този начин мечките и другите горски обитатели ще знаят, че преминавате през територията им. Те също се страхуват от вас и ще направят всичко възможно да избегнат директна среща. По този начин всеки ще премине по своя път без опасност от инциденти.

Ако посещавате по-диви места, където има вероятност за среща с мечка, е добре да носите лютив спрей за самозащита срещу мечки, който да се пръсне в лицето на животното. Алкохол или спирт също имат ефект.

Внимавайте да не държите храна в палатката, ако спите в райони, обитавани от мечки. Не е препоръчително да се изхвърля храна около пътеки, заслони и хижи, защото остатъците могат да привлекат дивите животни, включително и мечки.

 

Снимка: Балкани