Полша ще ремонтира българските изтребители МиГ-29

По-малко от шест месеца остава до края на експлоатационната годност на самолетите МиГ-29, на които държавата ни разчита, за да охранява въздушното ни пространство. На 1 януари 2024 г. те трябва да бъдат свалени на земята и никога повече да не полетят, тъй като са и технически, и морално остарели

Въпреки това през април т.г. военното ни министерство пусна още една поръчка в опит да задържи във въздуха старите съветски изтребители, след като месец по-рано обяви, че търси да купи шест ремонтирани двигателя за тях на стойност 26.4 млн. лева с ДДС, сега търси кой да ремонтира шестте наши двигатели, като за целта е подготвило 19.2 млн. лева с ДДС.
Какво правят другите страни, които имат свои МиГ-ове? Например Полша, откъдето държавата се опитва да намери един двигател за самолет и храни надеждите за получаването на още един – предаде старото си съветско въоръжение в помощ на Украйна. Там, освен че пилотите са обучени да летят на тях, дори и да спасят един човешки живот, си е струвало да им бъдат предадени. Словакия, която също имаше стари МиГ-ове, ги предаде на Украйна. И двете страни са членки на НАТО. Така България остава единствената страна в НАТО, която не е предала старите си руски самолети на Украйна.

Ако не се намерят двигатели за нашите самолети, до края на годината МиГ-овете ще бъдат приземени, а новозакупените изтребители от САЩ F-16 Block 70 се очаква да започнат да пристигат чак след 2025 година. Така през 2024 г. охраната на въздушното ни пространство вероятно ще бъде поета от съюзниците ни от НАТО.

Снимка: Интернет