В Стара Загора, Перник и Кюстендил ще се инвестират 2 млрд. лв.

В Стара Загора, Перник и Кюстендил ще се инвестират 2 млрд. лв. европейски средства. Ще се развиват съвременни технологии, свързани с производството, разпределението и използването на зелен водород.

Това съобщи министър-председателят Николай Денков преди днешното заседание на Министерски съвет. В следващите седмици териториалните планове, публикувани вече от енерийното и регионалното министерство, ще се обсъждат по регионите, както и със социални партньори, така че да се чуят всички заинтересовани страни. В края на септември плановете трябва да се изпратят в Европейската комисия за обсъждане до края на годината с очакване да бъдат приети след провеждане на преговори.

Очаква се, че ръстът на производството на възобновяема енергия (ВЕИ) може да доведе до трайно намаление на цените на зеления водород. Денков уточни, че целта е производството на енергия от нови и различни енергийни източници, както и да се привлекат инвеститори от ново поколение – за производство батерии, нови технологии, производство на водород, каквито в България в момента няма.

 

Снимка: Телеграф