Георги Николаев остава в ареста

Съдът остави в ареста Георги Георгиев за закани за убийство към Дебора Михайлова. Тричленен състав на Окръжния съд в Стара Загора гледа искане за промяна на мярката му постановена от Районния съд – задържане под стража. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване. На случаен принцип днешното дело по гледане на мярката за неотклонение на Георги Георгиев е разпределено на съдия Татяна Гьонева, която пусна на свобода Георгиев. Тя обаче си е направила отвод и делото е разпределено на нов състав. Спрямо него са повдигнати 6 обвинения за закани за убийство спрямо Дебора, както лице в лице, така и в социалните мрежи. Точно в 10 часа обвиняемият бе докаран в съда под засилена охранa. На влизане в съдебната зала запази мълчание.

Прокуратурата настоя той да остане в ареста, тъй като се касае за тежко умишлено престъпление с висока обществена опасност. Първата заплаха, която е отправил обвиняемият е от неустановена дата през април, когато според показанията на Дебора Михайлова, Георгиев е казал, че ако му изневери, ще я изхвърли през терасата. Другата закана е от неустановена дата през юни, когато обвиняемият бил отворил прозореца на 4-ия етаж, където живее момичето, и казал “не съм сигурен, че ще оцелееш, ако те хвърля”. На неустановена дата през юли според свидетелските показания на Дебора, той я стиснал много силно за гърлото, да остане без въздух и казал “спокойно, няма да умреш”. На няколко пъти в пледоарията, защитникът на Георгиев подчерта, че е задържан заради обществения натиск и не заради него трябва да бъде оставен в ареста, а да се преценят фактите.

Георги Николаев поиска да бъде пуснат с мотиви, че има малко дете, за което трябва да се грижи, никога не се е крил, няма намерение да се укрие и ще съдейства на разследването. Съдиите го оставиха в ареста с мотива, че има достатъчно доказателства по обвинението, както и че той може да се укрие или ако бъде пуснат “под домашен арест” да продължи със заканите си към момичето.